Op de line-up van Best Kept Secret 2021 pronkten meer dan zeventig bekendere en onbekendere artiesten, waaronder een zeer talentvolle selectie van Nederlandse bodem. We willen jullie deze geweldige acts, die eigenlijk op Best Kept Secret 2021 zouden spelen, dan ook niet onthouden. Beluister hun mooiste livesessies hieronder! Deze artiesten zijn onderdeel van het European Talent Exchange Programme (ETEP) van Eurosonic Noorderslag.

MEETSYSTEEM

Altijd bijzonder wanneer er een artiest aanbreekt die zowel vertrouwd als vreemd klinkt. De Amsterdammer Ricky Cherim – alias Meetsysteem – heeft in 2019 zo’n universeel sterke plaat (Geen Signaal) afgeleverd waarbij je denkt: vernieuwing in de vaderlandse popmuziek, het kán gewoon nog. De in 2020 verschenen plaat Cr:GO was minstens net zo verwonderend. Elementen uit techno, vaderlandse hiphop, Spinvis en eighties synthpop komen samen tot een aanstekelijk vocabulaire: eentje waarbij fans van Radiohead en Ronnie Flex samen op de voorste rij staan te schuifelen. Luister zelf maar:

PIP BLOM

Met The Road to Glastonbury in de achteruitkijkspiegel dendert de Pip Blom-trein onvermoeid verder. Best Kept Secret had Pip liefdevol terug verwelkomd met een grotere, ambitieuzere show. Wie valt er nu niet voor die slimme liedjes, opruiende shows, pure speelsheid en nonchalance? Debuut Boat drijft uitbundig tussen allesverschroeiende indierock en catchy alternatieve pop, terwijl Pip alledaagse observaties uitdrukt met ongeveinsde en sluwe houding. Het kwartet heeft in korte tijd al podia gedeeld met gelijkgestemde rockzwaargewichten als The Breeders, Franz Ferdinand en Garbage. Intussen blijft de band een essentiële schakel binnen de florerende Amsterdamse indiescene en verscheen recent een ijzersterke nieuwe single: ‘Keep It Together’.

S10

Het voelt nog niet zo gek lang geleden dat S10 te boeken stond als een veelbelovend jong hiphoptalent die op expliciete wijze haar psychische worstelingen heeft leren openbaren. Tijdens Noorderslag aanschouwden we een Stien den Hollander die tot volledige wasdom was gekomen: een artiest die stijlen, begrippen en conventies met het grootste gemak overstijgt. Inderdaad, de meest indringende, ontzagwekkende show van Best Kept Secret 2021 had zomaar kunnen komen van een slechts 20-jarige vrouw uit Hoorn. Kijk zelf waarom:

WALTZBURG

Waltzburg doet bij vlagen denken aan de lome gitaarpop van Real Estate, de warme folkrock van Kevin Morby en de springerige indie van Vampire Weekend. Bovenal zijn de Nijmegenaren een hechte vriendenband, waardoor de liedjes een zekere bezieling en inhoud blijven ademen. Ondanks alle tegenstrijdigheden des levens weegt dit gezelschap de wereld niet al te zwaar. Waltzburg is wat je noemt een gevalletje ‘glas halfvol’: verwondering en spelplezier voeren de boventoon.

WIES

Of ze nu rafelige indierock spelen of gewoon volbloed popliedjes uit de mouw schudden, het liedje regeert altijd bij het Amsterdamse trio WIES. De Nederlandstalige teksten van Jeanne Rouwendaal zitten tjokvol universele herkenningspunten. Single ‘Barman’ neemt je mee in de nostalgische gedachtegang van iemand meteen gebroken hart die uitvlucht zoekt in de bar, terwijl ‘Radiostilte’ mediteert op hoe een gebrek aan communicatie juist voor veel lawaai zorgt tussen de oren. Dat is WIES in een notendop: de grootste tegenstellingen en dilemma’s samenknopen tot vlotte, trefzekere liedjes die precies de juiste kern raken.

YĪN YĪN

Deze opzwepende band, bestaande uit leden van Baby Galaxy en Bounty Island, begon als een lollig zijproject. Het doel: gewoon lekker lukraak aanrommelen met Thaise funk, obscure soul en psychedelische rock als voornaamste uitgaanspunt. Dat liep nogal uit de hand: als een Freudiaanse verspreking sijpelden invloeden uit allerlei uithoeken door, waardoor YĪN YĪN uitgroeide tot een echte live-sensatie. Opzwepend, chaotisch en soms een tikkeltje knullig: deze Limburgers bouwen een heftig freakend feestje op het podium, dat meteen overslaat op het publiek.

Benieuwd naar de internationale selectie van het European Talent Exchange Programme? Check ze hier.