Jullie hebben massaal gestemd voor jullie top 10 Best Kept Secret shows aller tijden, dé shows uit zeven edities van Best Kept Secret die voor altijd in jullie geheugen gegrift staan. Benieuwd naar de uitkomst? Lees dan verder, en kijk ook de mooie registraties van 3voor12 meteen terug!

10. Lizzo, 2019

Toen Lizzo in 2019 het podium bestormde, kondigde ze twee regels aan. ‘’One: make noise! Two: put your hands up!’’. Het resultaat: een FIVE die uit zijn voegen barstte door een publiek dat uitzinnig meedanste op onder andere ‘Juice’, ‘Soulmate’ en ‘Truth Hurts’. Tot ver buiten FIVE zagen we hoe Lizzo hysterische twerkshows door haar danseressen afwisselde met een prachtig pleidooi over inclusiviteit en dwarsfluitsolo’s door the one and only Sasha Flute. Iedereen die erbij was wat het eens: dit was fantastisch, en daarom sleept Lizzo een mooie tiende plek in jullie top 10 binnen.

Foto: Jelmer de Haas / 3voor12

9. Slowdive, 2018

Al sinds Slowdive in 2014 na een lange hiatus terugkeerde stond de band op ons verlanglijstje en vier jaar later was het zover: Slowdive bracht de 90s shoegaze-revival naar Best Kept Secret 2018. Hun heerlijk gruizige geluid schalde gelaagd over het Best Kept Secret-terrein en trok vele bezoekers naar TWO. Rachel Goswell was met haar glitterjurk, tussen alle mannen met zwarte shirts, een opvallende verschijning. De tracks van de dromerige en grootse comebackplaat die dat jaar verscheen komen bleken live minstens zo goed uit de verf te komen als het oudere materiaal. Slowdive stal de harten van doorgewinterde shoegazers maar ook van nietsvermoedende nieuwkomers.

8. Portishead, 2013

Het waren andere tijden toen Best Kept Secret in 2013 zijn allereerste editie beleefde: tijden waarin VPRO 3voor12 nog cijfers uitdeelde aan festivalshows. Op een gloednieuw festival waren het de triphopveteranen Portishead die voor een unicum zorgden door een heuse 10 te scoren, met een show op TWO waar alles aan klopte. Recensent Atze de Vrieze schreef: ”Mochten we ooit als mensheid een concert in een capsule van roestvrij staal willen bewaren voor de eeuwigheid, laat het dan deze zijn. Zo goed gespeeld, zo intens gezongen, zulk immens songmateriaal. Totale perfectie.” Een van de beste festivalshows ooit, en daar zijn jullie het getuige de vele reacties volledig mee eens.

Foto: Juri Hiensch

7. Bon Iver, 2019

Een immens veld met 25.000 man muisstil weten te krijgen, Bon Iver deed het moeiteloos op ONE in 2019, als afsluiter van de eerste dag. Een ingetogen show vol lastig te ontcijferen cryptogrammen, gelaagde voice effecten en zweverige melodieën waar we letterlijk sprakeloos van werden. Frontman Justin Vernon, ingebouwd tussen synthesizers en gewapend met zijn koptelefoon, wist ons allemaal tot tranen aan toe te roeren met emotionele songs als ‘Blood Bank’. Hoe ingetogen de rest van de show echter was, zo hard schreeuwden we mee met afsluiter ‘Skinny Love’. Bon Iver maakte zijn headlinerstatus ontegenzeggelijk waar!

 

6. Editors, 2016

Zware regen of geen zware regen, Editors wist ONE in 2016 volledig in te pakken. Ze verrasten Best Kept Secret zelfs met ‘The Pulse’, een nummer dat tijdens deze show voor het eerst ten gehore werd gebracht en waardoor frontman Tom Smith iets te vroeg inzette. Een verder onberispelijke show vol knallende stadionrock zoals we dat van Editors kennen maakte dit echter meer dan goed. ‘A Ton of Love’, ‘Smokers Outside the Hospital Doors’en ‘Papilion’ hebben nog lang in ons hoofd nagedreund. Een terechte zesde plek voor de Britse band! Herleef deze topshow hier:

5. Arctic Monkeys, 2018

Back to 505? Arctic Monkeys, die in 2013 als allereerste act óóit werden geboekt voor Best Kept Secret, keerden in 2018 terug met een compleet andere sound en image. Een kleine maand voor de show verscheen namelijk hun jazzy, loungy album Tranquility Base Hotel & Casino; dat scherp contrasteerde met het in 2013 verschenen smooth (indie)rock album AM. Het kon ook niet anders dan dat Alex, Jamie, Nick en Matthew in anderhalf uur tijd met hits van beide albums (en meer) de afwisseling en het meezinggehalte ongekend hoog wisten te houden. Met indierock anthems als ‘Knee Socks’, ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’, ‘Cornerstone’ en ‘Star Treatment’ konden we ons geen betere afsluiter van deze vrijdag wensen.

4. The National, 2018

Geen band op aarde schuurt en schittert als The National, met de altijd onberekenbare frontman Matt Berninger in het centrum van de onnavolgbare composities door de gebroeders Dessner en Devendorf. Je weet nooit wat je krijgt bij de eigenzinnige Amerikaanse indiegrootheden, maar dat ze zelden zo in vorm zijn geweest als op Best Kept Secret 2018 staat vast. Matt Berninger deelde het ene na het andere compliment uit en met prachtig gespeelde songs als ‘Conversation 16’ en ‘About Today’ was dit een show om nooit meer te vergeten. Wij hadden ze maar wat graag verwelkomd voor een tweede keer, maar twee jaar op rij mocht het niet zo zijn. Hopelijk komt het er ooit van, in de tussentijd doen we het met de geweldige registratie van 2018.

3. LCD Soundsystem, 2018

LCD Soundsystem sloot op Best Kept Secret 2018 af op ONE na drie uitbundige dagen van feest en vertier. We stonden allemaal op onze laatste benen, maar de kenmerkende hypnotiserende stuwende beats van James Murphy en co wisten ons op de been te houden en iedereen volop te laten dansen in het zand van het mainstage-strand. Toen ook nog eens een metersgrote discobol uit de kast werd gehaald, veranderde het strand zowaar in een grote nachtclub. Esthetisch gezien één van de mooiste shows die we op de mainstage zagen, en hetzelfde geldt voor de geluidsmix.

Foto: Ben Houdijk

2. Arcade Fire, 2017

Op de hoogtijdagen van hun festivalhit ‘Everything Now’, speelde Arcade Fire een magistrale show op het hoofdpodium van Best Kept Secret. Het was heerlijk weer en met de ondergaande zon verscheen de band op het podium. Régine Chassange wist met haar sierlijke moves het publiek in beweging te brengen en het publiek ging volledig uit hun plaat toen Will Butler met trommel en al hoog de trussenconstructie inklom om het publiek op te zwepen. Het bijzonderste moment van de show was het einde, toen de band terugkeerde om nog één nummer dat niet op de setlist stond, namelijk ‘Intervention’. Dit staat ongetwijfeld voor enorm veel Best Kept Secret-gangers voor eeuwig in hun geheugen gegrift – vandaar deze tweede plek in jullie top 10!

1. Radiohead, 2017

De gedroomde headliner van Best Kept Secret komt – no surprises – op #1 binnen in de top 10 Best Kept Secret shows aller tijden. Al uren voor het concert was de spanning voelbaar op het vroeg volgestroomde strand bij ONE en sommige bezoekers moesten zichzelf zichtbaar even in de arm knijpen toen Thom Yorke, Jonny Greenwood en hun andere helden het podium betraden. Was dit echt aan het gebeuren? Al vanaf het ingehouden begin met ‘Daydreaming’, ‘Desert Island Disk’ en andere destijds nieuwe songs van A Moon Shaped Pool hielden 25.000 bezoekers hun adem in. Zij deden dat eigenlijk nog steeds toen Radiohead aanbelandde bij OK Computer classics als ‘Exit Music (For A Film)’- misschien wel het hoogtepunt van de set. Kijk de magische registratie hier terug: